Nieuws 22-11-2013 afbeelding 1Tijdens de Nationale Rundvee Manifestatie op 27 en 28 juni 2014 zullen alleen IBR-vrije dieren aanwezig zijn. Voor gecertificeerde IBR-vrije bedrijven wordt hierdoor de deelname aan de NRM aantrekkelijker en gemakkelijker.

Het opbouwen en behouden van een IBR-vrije status is voor veel melkveebedrijven een belangrijk thema in de bedrijfsvoering. Met het besluit om alleen IBR-vrije dieren toe te laten, laat de NRM-organisatie dit aspect zwaar meewegen. Er is breed draagvlak voor deze beslissing, die onder meer door inzenders van dochtergroepen unaniem ondersteund wordt.

Stimulans voor IBR-vrije bedrijven

Voor veehouders die met dieren willen deelnemen aan de NRM, betekent het besluit om alleen IBR-vrije dieren toe te laten het volgende:
cow1 Dieren van gecertificeerde bedrijven kunnen veilig deelnemen, met behoud van het certificaat voor het bedrijf. Bij terugkeer van de deelnemende dieren op het bedrijf blijft de IBR-vrije status onveranderd van kracht en zijn geen extra maatregelen nodig. Het advies is wel om deze dieren te enten met het markervaccin.
cow1 Dieren van niet-gecertificeerde bedrijven moeten twee keer ge├źnt zijn. Nieuw hierbij is dat de dieren bovendien door middel van een bloedmonster IBR-negatief moeten zijn bevonden met betrekking tot het IBR-veldvirus.
cow1 De regels voor toelating van dieren zijn van toepassing op alle runderen op de NRM. Het gaat daarbij om koeien en vaarzen die deelnemen aan de individuele keuring, dieren die meelopen in de dochtergroepen van stieren, veilingdieren en dieren die op de beurs worden tentoongesteld.

Door de aangescherpte maatregelen wordt de deelname door IBR-vrije bedrijven extra gestimuleerd. De NRM-organisatie rekent erop dat dit zal leiden tot een groot aantal deelnemende bedrijven die met topdieren gaan strijden om de hoogste eer tijdens dit prachtige koeienfestijn.

De NRM vindt plaats op 27 en 28 juni 2014 in de IJsselhallen te Zwolle.