Nieuws 2014-1-30Met een nieuwe website en een nieuw logo geeft de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) een gezicht aan de bredere koers die het evenement is ingeslagen. Richtte de tweejaarlijkse manifestatie zich tot voor kort vooral op de topfokkerij, de laatste jaren krijgt ook de moderne commerciële melkveehouderij alle aandacht.

De NRM profileert zich meer en meer als het visitekaartje voor de complete Nederlandse melkveehouderij. Het programma van de veertiende editie – op 27 en 28 juni in de IJsselhallen in Zwolle – telt enkele nieuwe elementen die voor topfokkers én moderne melkveehouders interessant zijn:

cow1 Keuring van honderdtonners. De presentatie van honderdtonners – koeien die meer dan 100.000 kg. melk hebben geproduceerd – was een van de succesnummers van de NRM 2012. Tijdens de komende editie voegt de organisatie daar een keuring van deze honderdtonners aan toe. Een vakjury zal een zwartbonte en een roodbonte kampioene aanwijzen.

cow1 Meer ruimte voor de vakbeurs. Op verzoek van de standhouders op de vakbeurs start het keuringsprogramma op de zaterdag eerder (om 9.00 uur i.p.v. 9.30 uur). Hierdoor duurt de middagpauze langer. Dat geeft veehouders meer ruimte om de vakbeurs te bezoeken. Op deze beurs delen tientallen standhouders uit binnen- en buitenland hun kennis over moderne bedrijfsvoering in de melkveehouderij.

cow1 IBR-vrij evenement. Op de komende NRM zullen alleen IBR-vrije dieren worden toegelaten. Daarmee maakt de NRM de deelname voor gecertificeerde IBR-vrije bedrijven aantrekkelijker en eenvoudiger.

Naast de ruim 200 koeien voor de individuele keuring zullen naar verwachting circa 25 dochtergroepen en enkele tientallen honderdtonners hun opwachting maken tijdens de NRM 2014. Op de vrijdagavond is er traditiegetrouw een feestavond voor veehouders met een Holland Master Sale, waarop een aantal topkoeien geveild wordt.